Fordøjelsesubalancer - Bcare
Søgning

Fordøjelsesproblemer, stress eller dårlige kostvaner?

Kinesisk medicin og akupunktur og eller zoneterapi mod fordøjelsesproblemer.

Når vi taler om folkesygdomme i Danmark kommer fordøjelsesproblemer let på tale. Langt de fleste af os har prøvet, at have fordøjelsesproblemer, nok primært forstoppelse og diarre, men fordøjelsesproblemer er meget mere end dette. Mange lider regelmæssigt af forstoppelse, oppustethed, tarmgas/luft i tarmene og ondt i maven etc. Dette problem kan imidlertid udvikle sig mere drastisk og få et kronisk forløb. Dette kan i længden kan give vedvarende fødevare allergier.

Symptomerne kan her veksle mellem forstoppelse og diarré. Der kan være stikkende mavesmerter, oppustethed og luft, manglende appetit med kvalme. Nogle har en brændende fornemmelse i maven, ind imellem hovedpiner og stor træthed.

Populært betegnes dette lægeligt som en irriteret tyktarm, nervøs mavekatar med mavekramper eller fødevare-allergi. Alt dette uden nogen egentlig klar betændelse eller sygelig forandring i tarmvævet kan påvises.

Den Kinesiske Medicins diagnose
Kinesisk Medicin betragter ovennævnte problem som en direkte ubalance mellem leveren og fordøjelsessystemet. Når vi fx. udsættes for stress og stærke følelsesmæssige svingninger, stagnerer leverens energi. Her bogstavelig talt bombarderer leveren maven. Fordøjelsen kommer ud af balance og ovennævnte problemer opstår.

Dårlige kostvaner som årsag til fordøjelsesproblemer

Andre årsager kan ligge i vores spisevaner. Spiser vi ensidigt fx. for meget råkost, drikker for kolde juice og for meget frugt dvs. spiser for koldt, stagnerer mavens energi (Qi). Oppustethed og luft følger i kølvandet.

Hvis vi indtager for tung og fed mad, opstår der en ubalance mellem både lever, mave og bugspytkirtel. Her stagnerer energien også – men der udvikles samtidig varme – vi har begyndelsen til et mavesår med en brændende og stikkende fornemmelse i maven.

Mange mælkeprodukter er slim- og fugtdannende og hæmmer mavens energetiske kræfter – maden omsættes med ringere kraft. Træthed, kvalme, dårlig appetit og tynd mave følger. Immunforsvaret, der blandt andet henter sin kraft gennem den rette kost, bliver svagere. Det kan give tilbagevendende infektioner, svamp og allergier.

Levevis og spisevaner
Andre faktorer til vores fordøjelsesproblemer ligger i uregelmæssig levevis og spisetider. Vi spiser for meget, for sent om aftenen. Vi sammensætter kosten forkert med fx. for meget protein i forhold til kulhydraterne ( kød/ grønsager og korn).

På langt sigt påvirker det hele det energetiske sammenspil, vores såkaldte ‘fordøjelsesild’ taber sit blus. Symptomerne opstår, uden vi egentlig har lagt mærke til det. Pludselig er det blevet et alvorligt problem, der tager tid at hele.

Stress en faktor til fordøjelsesproblemer.
Vigtigt er det at forstå forholdet mellem vore spisevaner, og den kost vi indtager. Stress, personlige konflikter og problemer, med andre ord hvor psyken spiller ind, har en tydelig indflydelse på vor fordøjelse.

Behandling med lægeurter, diætik, zoneterapi og  akupunktur
Er problemet af alvorlig og vedvarende karakter, er akupunkturbehandling mod fordøjelsesproblemer og særlig de kinesiske lægeurter vigtige naturmedicinske hjælpemidler. Det kan fx indbefatte urter som Marietidsel, Artiskok, Løvetand, Vogels Rasayana og den Indiske Gotu Kola og Triphala.

Kinesisk medicin har i denne sammenhæng et utal af urter, der både stimulerer, styrker, udrenser og afgifter hele fordøjelses-systemet. Urterne dæmper og regulerer også symptomerne. De behandler den dybereliggende årsag.

Er der fx. for meget kulde og oppustehed, spredes og cirkuleres energien. Er der kvalme, sænkes energien. Er der underskud af energi med appetitløshed og træthed, styrkes den.

Mange af de danske krydderurter og de mest alm. kendte orientalske aromatiske urter kan her anvendes. Fx. er kardemomme, peber, pebermynte, særlige appelsinskraller, nelliker, kanel, ingefær, muskat, spidskommen fint for fordøjelsen. – Sidst men ikke mindst gives der vejledning i den rette sammensætning af kosten og generelle spisevaner. Der er et gammelt kinesisk ordsprog der siger: ‘Hvis din mave er iorden og stærk, kan alverdens sygdomme helbredes’, – med andre ord dit helbred er, hvad du spiser, så få en tarm i form.