Iskias smertebehandling - Bcare
Søgning

Iskias smertebehandling

Iskias er navnet på de 2 største nerver vi har – en i hver side. De udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben, hvor de forgrener sig til læg og fod. Hvor nerven er tykkest har den en diameter som en lillefinger.

Læs mere

Iskias smerte-behandling i Horsens

Iskias smertebehandling i Horsens

Hvad er iskiasnerven?

Iskias er navnet på de 2 største nerver vi har – en i hver side. De udspringer i lænden og går ned gennem baller og ben, hvor de forgrener sig til læg og fod. Hvor nerven er tykkest har den en diameter som en lillefinger. I daglig tale er iskias-smerter imidlertid en slags fællesnævner for smerter, der ofte trækker fra lænd og balle ned i benet, tit bag på låret, i knæhasen, læg, hæl og evt. videre ud i foden fx til storetåen. Iskias-smerterne vil nogle gange blive værre, når man ligger på ryggen og en anden person løfter ens ben strakt.

Hvad skyldes iskias-smerter

I langt de fleste tilfælde skyldes iskias smerter i led og/eller muskler. Symptomerne vil så typisk ændres afhængigt af, hvilke bevægelser der udføres, eller hvilken stillingen kroppen er i. Eks. mindre smerte ved bevægelse og forværres i siddende stilling. I meget sjældne tilfælde kan årsagen fx være infektion, kræft eller en blodprop i benet. De almindeligste led problemer er fastlåsninger i lænden eller SI leddene- de led der findes på højre og venstre side af korsbenet under lænden.

Andre gange er hofte, hasemuskler og/eller knæ involveret. Diskusprolaps, eller forstadier til prolaps i lænden, kan også ofte give iskiassmerter- så er smerterne tit værre i ben end i lænd, det kan en forsnævring i lænden, som påvirker rygmarven eller nerven, som  forlader ryggen også. Det kaldes en spinalstenose og ses mest hos mennesker over 50.

Muskelspændinger i lænd eller balle kan også påvirke iskiasnerven, så man får symptomer ned i benet.  Ind imellem oplever jeg, at hasemusklerne(baglårets musklerer)faktisk er årsagen til smerterne.  Stramme hasemuskler kan være en af årsagerne en træt og øm nedre ryg. .Stramme hasemuskler er problematisk af mange grunde, og en træt-, øm-, smertefuld ryg, er en af dem. Stramme hasemuskler hæmmer også bækkenbundens funktion og styrke og kan på længere sigt, både påvirke hofte og knæ.

Hvordan føles iskias smerter?

Det man føler afhænger af hvorfra symptomerne kommer. Her er en række almindelige årsager.

Iskiasnerve symptomer fra en diskusprolaps

Mindst 35% af alle raske personer har en diskusprolaps uden at mærke noget som helst til det. Hvis en diskusprolaps giver symptomer, afhænger symptomerne af hvilke nerverødder den trykker på eller irriterer. Er der f.eks. tale om en diskusprolaps i lænden, der trykker på den første korsbensnerve på højre side, vil det typisk medføre at refleksen i højre hæl er væk, følesansen på ydersiden af højre fod er nedsat, og det kan være svært at komme op på tæerne på højre fod på grund af kraftnedsættelse i lægmusklerne, samt smerter i lænd, balle og ben. Tit oplever man en isnenede, brændende, prikkende eller sovende fornemmelse. Hvis det er mere alvorligt, kan der optræde lammelser og følelsesløshed og manglende kontrol over vandladning og afføring.

Symptomer fra et SI led

En typisk patient med smerter fra et SI led halter når han skal gå. Når han skal sidde, har han mere vægt på den ene balde en den anden. På den måde bliver det S-I led der giver symptomer aflastet. Når man spørger hvor det gør ondt, peger han direkte på den ene S-I led og nogle gange også frem i lysken, ned over balden eller på låret i samme side. Smerterne strækker sig sjældent længere ned end knæet. De forværres når han skal gå op ad trappe eller rejser sig fra en stol efter at have siddet i længere tid. Benet føles nogle gange tungt eller svagt.

Iskiasnerve symptomer fra forsnævring i lænden

Forsnævring i lænden som påvirker rygmarven eller nerven der forlader ryggen medfører tit en følelse at træthed og svaghed i ryg og især ben. Der kan også være føleforstyrrelser, nedsat muskelkraft og smerter i benene. Symptomerne forværres, når man har gået og aftager igen efter man har holdt hvil. Det kan også være tilfældet ved kredsløbsforstyrrelser i benene, men de forværres når man cykler- det gør de ikke ved forsnævring i lænden.

Symptomer fra et hofteled

Fungerer samspillet mellem muskler og hofteled ikke som det bør, vil det ofte gøre ondt, når man går (især på hårdt underlag), når man skal stå i længere tid og når man ligger på den dårlige hofte. Ellers lindrer det at ligge. Smerten føles tit i lænden eller hoften og stråler nogle gange ned i lyske og lår til knæet. Undertiden er der kun smerter i lænd eller knæ!

Symptomer fra knæet

Symptomer fra knæet kan trække både højere op og længere ned i benet. De forværres ofte, når man sidder i hug, går på trapper eller rejser sig efter at have siddet længe. Det er generelt godt for knæene at cykle og svømme.

Symptomer fra piriformis-musklen

Piriformis musklen (den pæreformede muskel) strækker sig fra forsiden af korsbenet, bagest i bækkenet under lænden, gennem bækkenet til det store knoglefremspring øverst og yderst på lårbenet. På sin vej gennem bækkenet passerer den iskiasnerven på nært hold og irriterer den nogle gange. Det kan fører til symptomer der ligner dem der kan komme fra underliv, urinveje eller tarm. Ofte vil der være iskiaslignende smerter ned i benet, evt. med en sovende fornemmelse eller nedsat følsomhed. Symptomerne vil næsten altid føles omkring balle, hofte og SI led. Tit føles det også på bagsiden af lår, læg og hæl. Det kan være svært at skelne mellem symptomer der stammer fra piriformis. og de, der stammer fra en diskus i lænden. Vi har en piriformis muskel i hver side.

Symptomer fra psoas-musklen

Psoas-musklen strækker sig fra det nederste af brysthvirvelsøjlen og hele lænden ned gennem bughulen til lårbenet. Vi har en psoas-muskel i hver side. Smerter fra psoas vil oftest mærkes i lysken, men kan også stråle ud til lænd og korsben, til underliv eller ned foran på låret. smerterne bliver ofte værre, når man går på trapper.

Symptomer fra hasemusklerne

Når hasemusklerne er stramme, er det svært at bøje sig forover, da de stramme hasemuskler ikke er lange nok til at følge med denne bevægelse. Stramme Hasemuskler kan give en træt og øm lænd, uden at lænden er blevet belastet. Ved øget stillesiddende funktion, eks. ved PC arbejde, med bøjede knæ, og/eller med bækkenet trukket ind under kroppen – og sidder mere på halebenet end sædeknuderne – så bevæges hasemusklernes tilhæftninger tættere på hinanden. Det samme sker hvis man i stående og gående, kipper bækkenet ind under sig, herved bliver hasemusklerne også forkortede/stramme. Det giver en “skævvridning” ift. de muskler der skal være afslappede, når andre er spændte. Så når hasemusklerne er for spændte, er det svært at bøje i knæ og hofteled og er hasemusklerne meget stramme i vedhæftningen i ballen, kan det give iskiaslignende symptomer.

Hasemusklerne er en overset muskelgruppe i behandlingsregi, det er en stor fejl, da iskiassmerter bliver fejl diagnosticeret og dermed forlænges smerteperioden og smerter kan brede sig til andre muskler, for at kompensere.

Iblandt mange sportsfolk, især fodboldspillere er det meget “usexet” at udføre hasestræk, der er jeg dybt uening.
SÅ STRÆK DE HASEMUSKLER, HVIS DU VIL UNDGÅ SMERTER OG SKADER ANDRE STEDER.

Iskias-smerte behandling

Det primære er altid, når det er muligt, at koncentrere sig om at behandle årsagen og ikke kun symptomet. Behandlingen varierer altså afhængig af årsagen. I de her beskrevne tilfælde vil behandlingen have til formål, at få muskler og led til at fungere optimalt. Behandlingen vil oftest være Akupunktur og manuelle teknikker.

Anbefaling af behandlingstype: Akupunktur, Helhedsorienteret Kropsbehandling og massage

Du er velkommen til at booke en tid her!

Er du tvivl om hvilken behandlingsform du skal vælge, så ring eller skriv gerne til Gina Vinther på 2073 5654☎️ eller [email protected]📧

Med venlig hilsen
Gina Vinther, Akupunktør/Zoneterapeut/Massør(RAB)