Skuldergener - Bcare
Søgning

Skulder

Skulder er en af kroppens mest komplekse områder, hvad angår skulderskader.

Årsager til skuldersmerter

Med cirka 20 muskler, hvoraf 17 af dem hæfter på skulderbladet (scapulae), er det kroppens mest mobile led, men også en kompliceret region i kroppen, grundet skulderens anatomi. Et sårbart led, grundet de mange muskler, der skal koordinere de mange bevægelser i skulderleddet.
Dette kan af samme årsag lede til potentielle fejldiagnoser (ledbruskskader, arthritis, tendinitis, bursitis, “frossen skulder”, samt unødvendige operationer og fejlslåen træning/genoptræning.

Fungerer musklerne ikke optimalt, fungerer leddet ikke optimalt.

Behandling

Langt de fleste vi møder i klinikken med skuldersmerter, er patienter med en overbelastet skulder, grundet langvarig fejlstillinger pga. arbejde eller sportsskader, hvor skulderene er involveret.
Der behandles udfra de informationer patienten giver og hvad der evt. kan have været den udløsende faktor
Der behandles med akupunktur og manuelle teknikker

Forebyggende skuldervaner

Undgå følgende, med mindre du er i meget god form eller kender dine skuldres bevægeformåen:

  • At løfte for tunge ting (foran kroppen og ud til siderne), hvor du bærer vægten langt væk fra kroppens centrum. Dvs. hvor vægtstangsarmen er stor. Det lægger et voldsomt pres på skuldersener og især toppen af skulderleddet ved acromion
  • At føre armen over 90 grader ved almindelig abduktion. Dvs. at du løfter armene vandret ud til siden med håndfladerne nedad og indadrotation i skulder. Hvis du har smerter, bør du nøjes med at løfte armene til 60 grader, altså før vandret position, og hvis armen føres over hovedet, bør du benytte tommelfingerreglen, hvor tommelfingeren eller håndfladen vender opad. Herved kan du undgå at indeklemme vævet i skulderområdet. Det gælder især ved belastning og i særdeleshed, hvis der i forvejen er (nociceptive) smerter
  • At sove med armen over hovedet, da det lægger et unødigt pres på skulderen
  • At trække skuldrene op til ørerne, især mens du udfører andre bevægelser. Elevationsbevægelsen belaster en række hals-, nakke- og skulder(blads)muskler, som nemt overbelastes, hvis ikke skulderbladene sænkes igen (depressionsbevægelsen)
  • At lægge pres på skulderen i en overdreven intern roteret position, som hvis du ville kravle over en mur eller forhindring. Mange mennesker har nok i øvrigt mere brug for at styrke deres eksterne rotation, ikke mindst pga. måden vi lever, sidder og arbejder på
  • At foretage en masse bevægelser med skulderen af vægtbærende art eller pludselige former for træk eller ryk i eksempelvis arbejdssituationer eller under træning – uden forudgående opvarmning
  • Ensidig påvirkning af dine skuldre, hvilket du kan imødekomme gennem afbalanceret træning, der involverer bevægelser omkring hele skulderkomplekset, samt ved at udføre bevægelser med kontrol og forsigtighed, især i yderstillinger.

Desuden er det værd at gøre opmærksom på, at skulderen skal være stærkere end armen, så styrkeforholdet hedder skulder-triceps og til sidst biceps.

Gray810

Du vil trinvis for øvelser, der tilpasses dit smerte og mobiliserings niveau

Book Akupunktur

Du skal medbringe lagen og håndklæde, evt. et stort håndklæde du kan ligge på og et til at aftørre huden med.